0948 099 809

Telo sa skladá z dvoch vrstiev svalov

  • spevňujúca – vnútorná vrstva svalstva, ktorá udržuje polohu tela na mieste,
  • pohybujúca – omnoho väčšia vrstva svalstva, pohybujúca naším telom.

 

Podstatou metódy je teda rozvíjať všetky svaly rovnomerne a pôsobiť nielen na tie dobre známe a viditeľné svalové skupiny, ale aj na svaly ukryté pod, za i medzi nimi. Inými slovami, pracujeme zvnútra, pretože práve tieto neviditeľné – spevňujúce svaly nám držia našu kostru.

 

svalyMalý príklad: Priamy brušný sval patrí medzi svaly fázické, čiže má tendenciu ochabovať, preto je nutné ho neustále posilňovať. Ak ale pri cvičení zanedbáme malé a menej známe svaly - spevňujúce (neviditeľné), tie zoslabnú, poddajú sa gravitácii a dôjde k už spomenutej nerovnováhe svalových skupín. Výsledkom je, že veľké pohybujúce svaly ešte viac silnejú, zatiaľ čo malé ukryté svaly sú čím ďalej tým slabšie. Táto nerovnováha spôsobuje zlé držanie tela, vedie k príliš veľkému zaťaženiu kĺbov, k rôznym variantom bolesti a môže mať vplyv aj na funkciu vnútorných orgánov.

 

K odstráneniu svalovej disbalancie sú nutné štyri činnosti:

  • Ponaťahovať skrátené, tzv. posturálne svaly (horný trapézový sval, prsný sval, biceps, bedrovo – driekové svaly, iliopsoas, hamstringy – zadná strana stehien, lýtka).
  • Posilňovať ochabnuté svaly, tzv. fázické svaly (medzilopatkové, brušné – najmä priame, sedacie, triceps, kvadricepsy – predná strana stehna). No nielen pohybujúcu skupinu svalstva, ale aj spevňujúce svaly.
  • Opravovať všetky odchýlky od správneho držania tela (príliš podsadená, alebo naopak vystrčená panva, guľaté ramená).
  • Posilovať a spevňovať strednú časť tela: powerhouse – centrum tela.

Joga v Dunajskej Strede

joga-dunajskej-strede

Pilates Tower/Pilates Chair